top of page

 Despre noi: 

Începutul poveÅŸtii frumoase pe care niÅŸte elevi pasionaÅ£i, creativi ÅŸi ambiÅ£ioÅŸi o scriu sub îndrumarea profesorilor lor la Colegiul NaÅ£ional „Garabet Ibrăileanu” din IaÅŸi

La începutul anului 2017, reprezentanÈ›ii Parlamentului European È™i ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”. Mai târziu, în luna mai, Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul EducaÅ£iei NaÅ£ionale (MEN), lansează cea de a X-a ediÈ›ie a concursului naÈ›ional pentru licee, EUROSCOLA 2017- 2018.
Scopul acestei iniÈ›iative este de a aduce mai puternic în centrul atenÈ›iei istoria È™i valorile europene È™i de a întări sentimentul existenÈ›ei unei identități europene. În acelaÈ™i timp, iniÈ›iativa atrage atenÈ›ia asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum È™i asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitală, presiunile fizice È™i de mediu asupra siturilor de patrimoniu sau traficul ilicit cu bunuri culturale. Astfel, toate unitățile de învățământ liceal au fost invitate să participe la competiÅ£ia naÅ£ională Euroscola 2017, ediÈ›ie care se desfășoară sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”.

Ce este programul EUROSCOLA? 
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană È™i pentru a promova participarea lor la construcÈ›ia Uniunii Europene. Programul reuneÈ™te periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcÈ›ionează Parlamentul European, de a se cunoaÈ™te între ei, de a-È™i împărtăși viziunile È™i aÈ™teptările.
Pentru câÅŸtigătorii concursului din fiecare Å£ară se organizează la Strasbourg, de mai multe ori pe an, evenimentul Ziua Euroscola, unde se reunesc, de fiecare dată, peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană. ParticipanÈ›ii la Strasbourg sunt împărÈ›iÈ›i în grupuri multilingve ÅŸi, pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate, elevii discută în comisii È™i formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii È™i adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât cea maternă. Concursul naÅ£ional Euroscola 2017 are un regulament care poate fi accesat la adresa http://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii/euroscola.html.

Înscrierea în competitie

Åžcoala noastră s-a înscris în această competiÅ£ie cu proiectul „Cucuteni – începutul identităţii europene”, ce se desfăşoră în perioada 29 mai 2017 – 10 octombrie 2017. Echipa de proiect cuprinde 23 de elevi din clasele a IX-a, a X-a ÅŸi a XI-a, fiind coordonată de către doamnele profesoare DoiniÅ£a CărăuÅŸu ÅŸi Laura Ciocoiu. 

Impactul si Sustenabilitatea Proiectului

            Proiectul „Cucuteni – începutul identitătii europene” a oferit È™ansa grupului-tintă format din cei 23 de elevi pasionaÈ›i, creativi È™i ambiÈ›ioÈ™i, coordonaÈ›i de profesori dedicaÈ›i, să conceapă o varietate de activităti, cu un impact imediat asupra contextului local: imaginea muzeului È™i a produselor proiectului au apărut des pe canalele mass-media È™i permanent în mediul online. ConferinÈ›a „Cucuteni – începutul identitătii europene”, organizată în spaÈ›iu academic, a trezit interesul altor elevi decât cei implicaÈ›i pană atunci, materializat în noi vizite la muzeu. Ca urmare a parteneriatului cu autoritatile locale È™i ONG-uri, acestea ne-au oferit susÈ›inere È™i colaborare in organizarea unei excursii la Muzeul de Istorie a României, unde se află tezaurul de aur de la Băiceni È™i care ne va permite continuarea activitătii de promovare. În concluzie, atât pentru elevi, cât È™i pentru profesori, proiectul Euroscola 2017 este o experientă benefică în prezent, dar È™i sustenabilă în perspectivă. 
             La finalul proiectului am dorit să obÈ›inem un feedback din partea echipei de elevi È™i am constatat că aceÈ™tia au trăit sentimente de recunostintă fată de trecut, fată de poporul român, iar campania de promovare a obiectivului cultural ales a însemnat pentru ei o experientă unică. 

bottom of page